Solceller & Varmepumpe

Vores: Anlæg, Overvejelser, Observationer m.m

Lokesvej 3, 4760 Vordingborg. 7,03 KW sol / 6,5 KW varme

Den nye el-måler

Hvis I selv skal i gang med solceller, så kontakt en el-installatør og lad dem stå for alt det praktiske, det skulle halvere bestillingstiden på den nye måler og tilslutning til energinet.

 

Vi bestilte vores anlæg 8. juni 2012.

 

Den 24. juli blev vi kontaktet af J.C. Jensen, med besked om, at vores måler i disse dage er igang med fjern-opdatering. Vores digitale måler, der blev opsat for 1½ år siden er nemlig forberedt til at måle (køre) begge veje. J.C. Jensen havde meddelt SEAS-NVE at vores anlæg ville være i drift den 5. juli 2012, SEAS-NVE meddelte retur til J.C. Jensen at måleren ville registrere fra 21. juli 2012.

Hvis din måler har disse (rød ring) 2 pile, er den forberedt til kob/salg og behøver IKKE blive udskiftet.

Før måleren blev fjernprogrammeret, kunne vi se at den allerede arbejdede. L1 L2 L3, nederst i venstre hjørne i displayet blinkede. Nogle gange kun den ene fase, andre gange 2, andre gange alle 3, dette er tegn på, at den registrerer frem og tilbage. Ligeledes er pil højre/venstre, øverst i venstre hjørne en indikator på, at der løber strøm begge veje. Når pilen peger mod venstre (som på billedet over) så er det fordi inverteren producerer mere strøm end huset p.t. bruger og derfor løber strømmen UD på nettet (T1). Havde pilen vist imod højre ville strømmen løbe IND i huset til vores 3 faser (L1 L2 L3).

 

SÅ, har I en måler, der er forberedt til KØB/SALG, så er det bare med at få anlægget i drift. Under alle omstændigheder, så er minimum al den strøm I bruger i dagstimerne fra inverteren og dermed gratis.

 

SEAS-NVE om solceller

 

SEAS-NVE giver tilskud.

Det er muligt at søge tilskud til energiforbedringer, herunder solceller. Sådan et tilskud er et engangstilskud og er på ca. 1300,- kr., man kan sige at energiselskabet køber din CO2-kvote. Det er din el-installatør, der skal søge dette tilskud for dig.

 

Det kan aflæses på SEAS-NVE, hvornår inverteren blev sat i drift

Vores elforbrug fra kl 12-17, blot 1,12 KW, den dag inverteren blev monteret.

 

På SEAS-NVE kan vi også på "målerjagten" se at måleren er holdt op med at indberette timeforbrug. Efter igangsættelsen den 21. juli 2012, er vores elforbrug "kun" beregnet, idet SEAS-NVE jo ikke kender det nøjagtige strømforbrug.

Husets installation vil nemlig først bruge strømmen fra inverteren, og hvis den ikke laver nok, vil den tage fra EL-nettet. Hvis den laver mere end huset bruger, løber det retur til elnettet.

SEAS-NVE skrev sådan på deres intranet 25. juli 2012 om Echelonmåleren

 

Vores måler talte derfor allerede KOB/SALG, den funktion ligger nemlig i måleren. Programmeringen gør bare, at man kan SE tallene i displayet. DET er jo godt nyt.

 

FRA SEAS-NVE's HJEMMESIDE:

I kraft af nettomålingsordningen må man koble sit VE-anlæg med en effekt på max 6 kW til forsyningsnettet, og bruge det som en slags batteri. Om sommeren sendes overskydende el ud i nettet (salg til forsyningsnet), og om vinteren trækkes den tilbage (køb fra forsyningsnet) gratis.

Aflæsning på solcelleanlæg trækkes automatisk af SEAS-NVE hvert år pr 31. december. Der dannes årsopgørelse i løbet af januar/februar. I løbet af året sendes aconto regninger, hvor der tages hensyn til, at der er sat produktionsanlæg op.

 

Fast udgift til SEAS-NVE

 

Forsyningsabonnement til SEAS-NVE Strømmen kr. 150,00 pr år og Netabonnement til SEAS-NVE Net kr. 1123,75 pr år, i alt fast udgift kr. 1273,75 pr år. Det er samme beløb der betales for almindelige husstandsmålere.

 

Hvis VE-anlægget producerer mere el end husstanden bruger, udbetaler Energinet.dk 0,60 kr. pr. kWh for den overskydende produktion de første 10 år af anlæggets levetid. De næste 10 år udbetales kr. 0,40 pr. kWh, og efter 20 år udbetales beløb svarende til markedsprisen. Dette gælder dog kun for anlæg med en effekt på 6 kW eller derunder

 

Aconto betalinger vender tilbage, for solcelleejere

 

SEAS-NVE har netop (oktober 2012) sendt os 1. rate i år af acontoafregning.

Ud fra det anlæg vi har monteret og sammenlignet med sidste års elforbrug, har SEAS-NVE beregnet vores årlige "mer"-forbrug.

Dette bliver opkrævet på aconto-opkrævninger og gøres endeligt op pr. 1/1.

 

Vores forbrug har de opgjort til at vi på årsbasis skal købe 900 KWh af dem, men det er ikke nok. Vores egne beregninger, lavet ud fra LM's beregninger og sidste års totale elforbrug tyder mere på, at vi skal købe 2500 KWh.

 

Så når acontoen kommer, så tjek hellere jeres for en sikkerheds skyld, så ikke det ender med en dum x-tra regning i januar, og sure miner over solcelleanlægget, det er jo trods alt en rigtig god forretning.

 

Leverandører:

Skinner:

Inverter:

Grossist:

Montering (solceller):

Varmepumpe:

Montering (varmepumpe):

Solceller: